nada | version: 3.10.2011 10:10

author: GeMa
5.0/5 | 1


Είχε γυρίσει από την Πράγα με ένα τσουβάλι ιστορίες και ένα εκθετικό πολυτελή φάκελο με φωτογραφίες του P 342 XCV νέας γενιάς. Πλέον θα έβγαινε και σε καινούργια παστέλ χρώματα.

'Τι έγινε πως πέρασες πουλάκι μου?' ήταν το πρώτο πράγμα που τον ρώτησε η σύζυγος κοιτάζοντας τον εξεταστικά απο την κορφή μέχρι τα νύχια μόλις πάτησε πόδι στο Ελευθέριος Βενιζέλος.

'Μια χαρά' της είπε αυτός φυσικά και αβίαστα και άρχισε να της μιλάει για το κάστρο, το ρολόι με τους μαλακονάνους στην πλατεία, τις γκαλερί στην λεωφόρο κατά μήκος του Μολδάβα, την αναδρομική του Κάπεκ στο μπαρόκ δημαρχείο της πόλης…

Τους διέκοψε το τηλέφωνο ήταν ο αδερφός του για να τον ρωτήσει πως πέρασε…

'Γαμάτα αγόρι μου!' του είπε και του περιέγραψε την ιρλανδέζικη παμπ στην Βελέσκας που είδε τον τελικό κυπέλου Αγγλίας και για την επίσκεψη στο εργαστήρι ζυθοποιίας της Πίλσνερ και μετά όπως πάντα θυμηθήκανε τα φοιτητικά τους χρόνια.

'Αχ εσείς οι άντρες να δω πότε θα μεγαλώσετε' του είπε χαϊδευτικά η γυναίκα του και τον φίλησε πεταχτά στο μάγουλο

Έκανε το θυμωμένο και το σκούπισε.

Αφήσανε το αμάξι στην πυλωτή και ανεβήκανε στον τρίτο … ευτυχώς τα παιδιά κοιμόταν...

'Αχ! πως περάσατε στην Πράγα' τον ρώτησε και η καβλίτσα η γραμματέας το επόμενο πρωί. Έκανε λες και πήγε στο φεγγάρι και έτσι αυτός άρχισε να της μιλάει με μπλαζέ υφάκι Γκάρυ Κούπερ για την γέφυρα του Καρόλου και το γραφικό εστιατόριο στις όχθες του Μολδάβα κάτω ακριβώς από το φωτισμένο κάστρο όπου δείπνησε ακούγοντας Μάλερ. Έτρωγε ελάφι πίνοντας κόκκινο κρασί από την κοιλάδα του Ρήνου...

'Πως πέρασες?' τον ρωτάγανε και οι συνάδερφοι στη δουλειά.

'Μια χαρά αγορίνες' τους έλεγε και τους έκλεινε πονηρά το μάτι και τους τρέλαινε!

Για πες … για πες … για πες …

Θα σας τα πω όλα μετά στο ‘διάλειμμα’.

Στο καπνιστήριο ανάβει τσιγάρο μαζεύει όλες τις γάτες γύρω του και τους λέει χαρτί και καλαμάρι πως έχουν τα πράγματα σήμερα στην Πράγα….
''Oι μεγάλες οι ευκαιρίες είναι τώρα έξω από το ιστορικό κέντρο. Τα πράγματα στο κέντρο είναι χάλια γεμάτα τουριστικές παγίδες άσε που οι σοβαρές Τσέχες μισούν τους τουρίστες που γυρνοβολούν μισομεθυσμένοι στη Βελέσκας και στην πλατεία της παλιάς πόλης γυρεύοντας να γαμήσουν με πενταροδεκάρες. Πήγαμε λοιπόν σε ένα από τα μπουρδέλα της επαρχίας''.

ΩΩΩ! για πες ρε μαλάκα... πόσες γάμησες? πόσα έδωσες? πως ήταν οι γκόμενες? πόσες ήταν οι γκόμενες?

Οι ερωτήσεις έπεφταν βροχή !

Δεν μάσησε τα λόγια του.

Ήθελε να φύγει νωρίτερα και πέρασε σχετικά νωρίς και τη βόλτα του από το γραφείο του μεγάλου. (Η πόρτα του ήταν πάντα ανοιχτή).

'Τι έγινε γύρισες?'

'Ναι αφεντικό'.

'Πως ήταν η Πράγα?'

'Τι να σου πω αφεντικό δεν ξέρω σε ξενοδοχείο μας είχανε κλεισμένους και μας κάνανε συνέχεια παρουσιάσεις'.

'Τίποτα το ενδιαφέρον? '

'Τίποτα το καινούργιο αφεντικό! Ήταν ενδιαφέρουσες οι παρουσιάσεις δεν λέω αλλά τις αξίες που προσπαθείτε να μας εμφυσήσετε επαναλαμβάνανε … τίποτα το καινούργιο… ναι... α …μη το ξεχάσω … έχω αφήσει και στην Μαρία ένα φάκελο της έκθεσης για να ρίξετε και εσείς ο ίδιος μια ματιά'.

'Χμ …ωραία!'

'Με θέλετε κάτι άλλο?'

'Όχι, θα φύγεις?'

'Ναι πρέπει να πεταχτώ μέχρι ένα πελάτη ένα από τα P 342 XCV παρουσίασε τα γνωστά προβλήματα ….. αν και είμαι ψόφιος από το ταξίδι αφεντικό'….

'Βέβαια … βέβαια …. μπράβο αυτό είναι το πνεύμα νεαρέ μου! … ξέρεις κάποτε η Πράγα ήταν η Αβάνα της Ευρώπης χε! χε! … και όλες οι Τσέχες είχαν κάτι μάτια σαν της γάτας … χε! χε! … ασυναγώνιστες δεν βρίσκεις?'...

'Τι να σου πω αφεντικό δεν πρόσεξα κάτι το ιδιαίτερο πάνω τους'.

'Αστειευόμουν παιδί μου να μην σε κρατάω άλλο πρέπει να φύγεις'.

'Πρέπει'.

Τα P 342 XCV συνέχιζαν να βγάζουν προβλήματα όλη τη χρονιά.

Η φήμη τους δε στην αγορά σταδιακά αμαυρώθηκε.

Poem versions

 
COMMENTS


My rating

Δεν εχω λόγια...
My rating: